Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Λυκοπένιο. Το κόκκινο μυστικό της ομορφιάς...

Το Λυκοπένιο είναι πιο γνωστό ως καροτενοειδές στο ανθρώπινο σώμα και είναι μια από τις πιο ισχυρές  αντιοξειδωτικές  ουσίες. Εκτός από τις ντομάτες, λυκοπένιο υπάρχει και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ και παπάγια.
Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γηρανσης του δερματος. Έχει παρατηρηθεί ότι το λυκοπένιο επιβραδύνει εξαιρετικά τη γήρανση των κυττάρων και μειώνει την φωτοευαισθησία του δέρματος.
Με την αντιοξειδωτική του δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται φυσιολογικά κατά το μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ρίζες οξυγόνου βλάπτουν τα κύτταρα και του ιστούς. Φαίνεται ότι οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο DNA των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού, συμβάλλουν στη γήρανση, στη γένεση του καρκίνου, στην αρτηριοσκλήρυνση, στις καρδιακές και αγγειακές παθήσεις.
 
Δίνει τα ηλεκτρόνια του στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ανενεργοποιώντας τες και καθιστώντας τες ουδέτερες πριν προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν ένα τουλάχιστον ελεύθερο ηλεκτρόνιο. Συνεισφέροντας ένα ηλεκτρόνιο το λυκοπένιο μπορεί και σταθεροποιεί το ελεύθερο μόριο.