Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τα «όπλα» εναντίον της κυτταρίτιδας


Εννιά στις δέκα γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών έχουν κυτταρίτιδα, η οποία σχηματίζεται από «στρώματα» λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (συνήθως των μηρών και των γλουτών).
Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η κυτταρίτιδα είναι ο φυσικός τρόπος αποθηκεύσεως λίπους στις μετεφηβικές γυναίκες, που εξασφαλίζει ότι θα υπάρχουν επαρκείς θερμίδες για τις μελλοντικές κυήσεις και τον θηλασμό.

Οι άνδρες, αντιθέτως, δεν έχουν κυτταρίτιδα, εκτός για να πάσχουν από ορμονικές διαταραχές (μειωμένη παραγωγή της ανδρικής ορμόνης του φύλου, της τεστοστερόνης, και αυξημένη παραγωγή της γυναικείας ορμόνης του φύλου, των οιστρογόνων).
Αν και ουδείς γνωρίζει για ποιον ακριβώς λόγο άλλες γυναίκες έχουν έντονη κυτταρίτιδα και άλλες όχι, ποικίλοι είναι οι παράγοντες που έχουν σχετισθεί με την εμφάνισή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους (μολονότι και πολλές αδύνατες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα), η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διακυμάνσεις που αναπόφευκτα συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών.