Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Μήπως η διατροφή σας, σάς... γερνάει;

Αν τελευταία κοιτάζοντας το εαυτό σας στον καθρέφτη το πρωί, σκέφτεστε ότι έχετε αρχίσει να γερνάτε, τότε ίσως να πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο, τα ντουλάπια της κουζίνας, και το τραπέζι σας κα όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, να αναζητήσετε εκεί τους ενόχους.
Η γήρανση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση. Κακής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα τρανς λιπαρά, προκαλεί φλεγμονή άρα μια κακής ποιότητας διατροφή, μπορεί να σας κάνει να δείχνετε μεγαλύτεροι. Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή μας για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή των λεγόμενων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης. Αυτά συνδέονται με μια σειρά από ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος.


Παραδείγματα τροφίμων που θα πρέπει να περιορίσουν, όσοι θέλουν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο νέοι, μέσα και έξω:
  • Τηγανητά. Οτιδήποτε είναι βαθιά τηγανισμένο σε λάδι, είναι «φορτωμένο» με τρανς λιπαρά, που συμβάλλουν στη διαδικασία της φλεγμονής.
  • Γλυκά. Είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και φυσικά είναι γεμάτα ζάχαρη, η οποία επίσης συνδέεται με τη φλεγμονή.
  • Επεξεργασμένα κρέατα. Είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα, τα οποία συμβάλλουν στη φλεγμονώδη διαδικασία.
  • Μη άπαχο κόκκινο κρέας. Το κρέας θα πρέπει να είναι να άπαχο για την ελαχιστοποιηθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι μεγάλοι παραγωγοί της φλεγμονής. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει τα κορεσμένα λίπη από όλες τις πηγές να αποτελούν λιγότερο από 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας.
  • Αλκοόλ. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες [ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ( π.χ. 1 ποτήρι κρασί) και δύο για τους άνδρες] μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Μεγαλύτερες ποσότητες όμως, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και ασθενειών, όπως η κίρρωση του ήπατος και ορισμένες μορφές καρκίνου.