Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Μασάζ: Αναζωογόνηση και Θεραπεία!

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, το μασάζ αποτελούσε για αρκετούς πολιτισμούς, μια πολύ σημαντική θεραπεία για την επίτευξη της ισορροπίας στο σώμα, προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα εσωτερικά όργανα. Τελευταία όμως, η θετική του επίδραση, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα, εκτιμάται από όλo και περισσότερα άτομα και η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς, ως μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, εναλλακτική θεραπεία.

Το μασάζ χρησιμοποιείται ως μέσο αναζωογόνησης και ευεξίας, μείωσης του πόνου, του άγχους και του στρες αλλά και για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, για να καταπραΰνει σωματικούς πόνους, αλλά και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και νευρικά προβλήματα. Η ιατρική κοινότητα δέχεται τις ευεργετικές επιπτώσεις του μασάζ και περιλαμβάνει αυτές τις μεθόδους, σαν αναπόσπαστο μέρος της περίθαλψης.

Ένα καλό μασάζ είναι συχνά το μόνο που μπορεί να μας ξεκουράσει από μία δύσκολη μέρα. Η καθιστική δουλειά, άλλωστε, και οι πολλές ώρες στο γραφείο μπροστά από έναν υπολογιστή κάνει το σώμα μας να «πιάνεται», τη μέση και την πλάτη μας να πονάει και τα χέρια να βρίσκονται ένα στάδιο πριν την αγκύλωση.

Η ευεξία και η χαλάρωση που μας προσφέρει το μασάζ οφείλεται στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στους μύες και στην αποβολή άχρηστων συσσωρευμένων ουσιών που δημιουργούν αυτή τη δυσάρεστη δυσκαμψία. Ταυτόχρονα, με το μασάζ, οι ρυθμοί της καρδιάς μειώνονται, με αποτέλεσμα να πέφτει η αρτηριακή πίεση, να αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών και να ανακουφίζονται ακόμα και οι πονοκέφαλοι.

Δείτε συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη του μασάζ για την υγεία…

Μειώνει το σωματικό πόνο
Έχει παρατηρηθεί ότι το μασάζ σε μια πληγείσα περιοχή, μπορεί να μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η ιδέα αυτή ονομάζεται «Θεωρία Ελέγχου της Πύλης». Η πορεία των σημάτων πόνου, ξεκινά από την πληγείσα περιοχή, προχωρά στο νωτιαίο μυελό και καταλήγει στον εγκέφαλο. Όταν η πληγείσα περιοχή τρίβεται, άλλα ερεθίσματα φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του ίδιου νεύρου, γεγονός που εμποδίζει τη μετάδοση του σήματος πόνου κι έτσι το αίσθημα πόνου μειώνεται. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2003 έδειξε ότι το μασάζ λειτούργησε καλύτερα από το βελονισμό ή παρεμβάσεις στο νωτιαίο μυελό, στη συνεχιζόμενη οσφυαλγία, μειώνοντας την ανάγκη για παυσίπονα κατά 36%.

Μειώνει το στρες
Με το μασάζ δίνεται η σωστή πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, προκειμένου να επιτευχθεί χαλάρωση. Το σύστημα των νεύρων είναι διασυνδεδεμένο και έτσι όταν ένα σημείο πίεσης μπλοκάρει ένα νεύρο, επηρεάζονται και τα υπόλοιπα νεύρα. Το μασάζ βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των σημείων πίεσης, με αποτέλεσμα να φεύγει το στρες. Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ μειώνει τα επίπεδα της στρεσογόνου ορμόνης, κορτιζόλης, μέχρι και κατά 50%, ενισχύοντας παράλληλα τις ορμόνες που δημιουργούν το αίσθημα ευχαρίστησης, σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Αυτό συντελεί στο να καταπραΰνονται τα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης.