Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Διατροφική Φρενίτιδα


Του Βαγγελη Παπουτσόπουλου
Επιστημονικού Συνεργατη του Metro Diet

Οι αντικρουόμενες θεωρίες για υγιεινή διατροφή καθώς και η τεράστια εμπορευματοποίηση της διαιτολογίας και της διατροφής προκαλούν σύγχυση και αμηχανία. Τι είναι τελικά ωφέλιμο και τι βλαβερό;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε πια όλοι συνειδητοποιήσει ότι η υπερβολική κατανάλωση  κόκκινου κρέατος βλάπτει. Αλλά η αντικατάστασή του με ψάρια ή πουλερικά δεν αποτελεί την καρδιά της υγιεινής διατροφής δεδομένου ότι εξακολουθούμε να παραμελούμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον πειστεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο και από καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τη θεωρία οι ελεύθερες ρίζες –στοιχεία οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό-μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα ανοίγοντας το δρόμο και στην αρτηριοσκλήρωση και στον καρκίνο. Η καλύτερη άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια ( το σελήνιο, η βιταμίνη C και E, καθώς και η βήτα καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στον οργανισμό ). Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό έναντι των ασθενειών, δικαιώνοντας καταρχήν τις γιαγιάδες μας, τις μανάδες μας και τα τελευταία 20 χρόνια την επίσημη επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας.