Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Προστατέψτε το πρόσωπό σας από την ατμοσφαιρική ρύπανση


Όλοι ξέρουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Επειδή όμως η επικίνδυνη δράση της επεκτείνεται και στην επιδερμίδα μας, διαβάστε τι μπορούμε να κάνουμε για να την προστατέψουμε.

Υπεριώδης ακτινοβολία, σκόνη, σωματίδια και ένα κοκτέιλ τοξικών ενώσεων που περιέχεται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων αλλά και στις εκπομπές όλων των ηλεκτρικών συσκευών επιτίθενται καθημερινά στην επιδερμίδα μας. Πρέπει λοιπόν να τη φροντίζετε καθημερινά με τα κατάλληλα καλλυντικά, προκειμένου να μην υποστεί «ασφυξία», κάτι το οποίο ακολουθείται από την εμφάνιση συμπτωμάτων πρόωρης γήρανσης.

Η εξωτερική ρύπανση απειλεί (και) την επιδερμίδα μας
Στα μεγάλα αστικά κέντρα η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ρύπους, οι οποίοι μακροπρόθεσμα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά βλαβεροί για την επιδερμίδα, κυρίως του προσώπου η οποία παραμένει διαρκώς εκτεθειμένη στις εξωτερικές επιθέσεις. Στους εξωτερικούς χώρους οι εχθροί της επιδερμίδας είναι ο ήλιος (που ως γνωστόν στη χώρα μας κάνει αισθητή την παρουσία του πολλούς μήνες το χρόνο) και το νέφος, το οποίο ανάλογα με τη σύστασή του χαρακτηρίζεται σε νέφος καπνομίχλης ή φωτοχημικό. Τι είναι όμως το καθένα από αυτά;
 Νέφος καπνομίχλης
Οι ξένοι το αποκαλούν smoge από τη σύντμηση των λέξεων smoke (καπνός) και fog (ομίχλη). Αυτό σχηματίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες και κυρίως νωρίς το πρωί, όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα υψηλή συγκέντρωση τοξικών αερίων και αιωρούμενων σωματιδίων σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και υψηλά ποσοστά υγρασίας.
• Φωτοχημικό νέφος
Το φωτοχημικό νέφος αποτελεί κατεξοχήν καλοκαιρινό «πονοκέφαλο», καθώς δημιουργείται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ηλιοφάνεια, χαμηλή υγρασία και υψηλή συγκέντρωση συγκεκριμένων ρύπων όπως είναι τα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και οι αλογονωμένοι υδρογονάνθρακες.