Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αρωματοθεραπεία: ευεργετική για το σώμα και το πνεύμα!

Αρωματοθεραπεία είναι η φυσική θεραπεία που βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση και εφαρμογή των αιθέριων ελαίων. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν ότι πιο χρήσιμο έχει το φυτό, την «ψυχή» του, τη ζωτική του ενέργεια και εξάγονται από λουλούδια, βλαστούς, ρίζες, φύλλα, σπόρους ή φλοιούς φυτών. Τα βιολογικώς ενεργά συστατικά τους περιέχουν ζωτικά στοιχεία που επηρεάζουν τα συστήματα του σώματος με διάφορους τρόπους και λειτουργούν ως καταλύτες της θεραπείας.

Τα έλαια χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική προληπτικά και για την θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων, αλλά ένα από τα πλεονεκτήματα τους είναι  ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα στο σπίτι με διάφορους τρόπους. Λόγω της δύναμής τους, τα αιθέρια έλαια διαλύονται σε ένα έλαιο βάσης και δεν προτείνεται να εφαρμόζετε αδιάλυτα έλαια απευθείας στο δέρμα.

Πως εφαρμόζεται  η αρωματοθεραπεία?
  Η κύρια μορφή αρωματοθεραπείας είναι το μασάζ, και απευθύνεται σε όλα επίπεδα: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό. Η έμπειρη παρέμβαση του αρωματοθεραπευτή πάνω στο σώμα, ανακουφίζει από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, «πιασίματα», πονοκεφάλους, ημικρανίες κλπ. Από την άλλη, το άρωμα του προσεκτικά επιλεγμένου αιθέριου ελαίου ή μείγματος ελαίων, χαλαρώνει ή τονώνει, ανάλογα με το ζητούμενο, επιδρώντας ευεργετικά στη διάθεση, επειδή το αιθέριο έλαιο, μέσω της όσφρησης, επικοινωνεί κατευθείαν με το αρχέγονο τμήμα του εγκεφάλου, που συνδέεται με υποσυνείδητες μνήμες, αναμνήσεις και συναισθήματα.