Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΓΡΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑ

Οι υγροί κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται ως έκδοχα για την προστασία των ευαίσθητων, δραστικών ουσιών (πεπτίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, και έλαια) από φυσική και χημική αποικοδόμηση με τη βιοδραστικότητα τους να διατηρείται. 


Ακόμα, εκτός από προστασία, οι υγροί κρύσταλλοι θεωρούνται «μεταφορείς» των δραστικών αυτών ουσιών μέσα στο δέρμα διαπερνώντας τη κεράτινη στοιβάδα που θεωρείται ο μεγαλύτερος φραγμός για τη διείσδυση τους.  

 

Επίσης, οι υγροί κρύσταλλοι μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα των γαλακτωμάτων καθώς δημιουργούν ένα ρεολογικό εμπόδιο με αποτέλεσμα την αύξηση του ιξώδους και ταυτόχρονα τη μείωση της συνένωσης, με τροποποίηση, των δυνάμεων συνοχής. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι οι υγροί κρύσταλλοι ενισχύουν τη δερματική διείσδυση. 



Οι υγροί κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προϊόντα ως γαλακτωματοποιητές για να τους προσδώσουν μία γυαλιστερή, λαμπερή εμφάνιση, κρεμώδη υφή, σταθερότητα και ευκολία στην εφαρμογή. Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών( π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού).