Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΓΡΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑ

Οι υγροί κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται ως έκδοχα για την προστασία των ευαίσθητων, δραστικών ουσιών (πεπτίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, και έλαια) από φυσική και χημική αποικοδόμηση με τη βιοδραστικότητα τους να διατηρείται. 


Ακόμα, εκτός από προστασία, οι υγροί κρύσταλλοι θεωρούνται «μεταφορείς» των δραστικών αυτών ουσιών μέσα στο δέρμα διαπερνώντας τη κεράτινη στοιβάδα που θεωρείται ο μεγαλύτερος φραγμός για τη διείσδυση τους.  

 

Επίσης, οι υγροί κρύσταλλοι μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα των γαλακτωμάτων καθώς δημιουργούν ένα ρεολογικό εμπόδιο με αποτέλεσμα την αύξηση του ιξώδους και ταυτόχρονα τη μείωση της συνένωσης, με τροποποίηση, των δυνάμεων συνοχής. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι οι υγροί κρύσταλλοι ενισχύουν τη δερματική διείσδυση. 



Οι υγροί κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προϊόντα ως γαλακτωματοποιητές για να τους προσδώσουν μία γυαλιστερή, λαμπερή εμφάνιση, κρεμώδη υφή, σταθερότητα και ευκολία στην εφαρμογή. Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών( π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού).  

Πρόκειται για ενώσεις με ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο τμήμα στο μόριό τους. Στην πραγματικότητα οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που μετατρέπουν την μία από τις προς ανάμειξη ουσίες σε μικκύλια, διασπείρουν τα μικκύλια στην άλλη φάση και σταθεροποιούν το μείγμα κρατώντας τα μικκύλια απομακρυσμένα. 



Συνίστανται για χρήση σε:
·               Αντηλιακά προϊόντα(SPF 25)
·               Προϊόντα ντεμακιγιάζ
·               Κρέμες ημέρας
·               Αφρόλουτρα (για άντρες και γυναίκες)
·               Αντιγηραντικές κρέμες με ΑΗΑ
·               Ήπια καθαριστικά
·               Βούτυρα περιποίησης σώματος
·               Μάσκες για ευαίσθητα δέρματα
·               Βody lotion
·               Σπρέι μαλλιών και, τέλος, ενυδατικές κρέμες 



ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ
1.Προστατεύουν και να διευκολύνουν τη μεταφορά "ευαίσθητων" μορίων, π.χ. πρωτεϊνών
2.Εξασφαλίζουν ελεγχόμενη ενεργή απελευθέρωση που μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με το ενεργό συστατικό:
- Ελαιοσωματική δομή ενισχύει την απελευθέρωση των ελαιωδών συστατικών
- Υδροσωματική δομή ενισχύει την απελευθέρωση των υδροδιαλυτών ενεργών συστατικών.
         -   Προσφέρουν παρατεταμένο δυναμικό ενυδάτωσης ( έως και    50% δέσμευση νερού ).
3.Επίσης, τα καλλυντικά μέσα στα οποία εισάγονται οι υγροί κρύσταλλοι είναι εύκολα στην εφαρμογή, έχουν δομή παρόμοια με αυτή του δέρματος (βιοσυμβατά με το δέρμα) και αφήνουν μια ωραία αίσθηση στο δέρμα. 

Όπως αναφέραμε, οι υγροί κρύσταλλοι αποτελούν ένα νέο πεδίο ανάπτυξης της κοσμετολογίας και εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους και των πλεονεκτημάτων τους ανοίγουν νέες γραμμές έρευνας με διαφαινόμενες σημαντικές εφαρμογές στη κοσμετολογία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου