Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Άργιλος. Ο θαυματουργός!!

Η Κλεοπάτρα ζητούσε επίμονα από τον αγαπημένο της Μάρκο Αντώνιο να κατακτήσει τη Νεκρά Θάλασσα, για να μπορεί να κάνει χρήση των «μαγικών» φίλτρων ομορφιάς που διέθετε η περιοχή. Η Βασίλισσα του Σαββά γνώριζε και αυτή τις ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης αργίλου και δεν έχανε ευκαιρία να τη χρησιμοποιεί στο πρόσωπο, το σώμα, ακόμα και στα μαλλιά της. Σήμερα, η τονωτική και αναζωογονητική δύναμη αυτού του φυσικού υλικού είναι ευρύτατα διαδεδομένη.
Τι είναι όμως ακριβώς ο άργιλος και από πού αντλεί τις εκπληκτικές καλλυντικές ιδιότητές του; Ο άργιλος είναι ένα ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από την καθίζηση υλικών αποσάθρωσης και έχει πάρα πολλές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στην έντονη παρουσία μετάλλων, κυρίως πυριτίου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, χαλκού, ψευδαργύρου και φωσφόρου.

Πλούσιος σε σπάνιους μικροοργανισμούς, φυτικά κατάλοιπα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί εκεί με το πέρασμα των χρόνων, ο άργιλος είναι γνωστή για την καθαριστική, ενυδατική, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση του.
Υπάρχουν πολλά είδη αργίλου και η ποιότητά τους εξαρτάται από τις περιοχές της γης απ' όπου προέρχονται. Πιο πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία και επομένως πιο αποτελεσματικός είναι αυτός που βρίσκεται κοντά στην κοίτη ενός μεγάλου ποταμού, δίπλα σε μια θερμή ιαματική πηγή, ή στους πρόποδες ενός ηφαιστείου. Η καλύτερη λάσπη βρίσκεται στα αργιλικά εδάφη του Στρόμπολι, του Βεζούβιου, της Βρετάνης, της Ισλανδίας, της Βενεζουέλας, του Σουδάν, του Ίνταχο Σπρινγκς στο Κολοράντο. Εξίσου καλής ποιότητας είναι οι λευκοί άργιλοι της Ιαπωνίας, ο άργιλος του Καναδά, καθώς και αυτός των χωρών που διασχίζει ο ποταμός Δούναβης (Βουλγαρία, Ουγγαρία κ.λπ). Ωστόσο, πιο ονομαστή είναι η λάσπη της Ιορδανίας, που προέρχεται από τη Νεκρά Θάλασσα, και εκείνη του Μαρόκου που υπάρχει στους πρόποδες του όρους Άτλας. Η Ελλάδα έχει πολλά αργιλικά πετρώματα κατάλληλα για καλλυντική χρήση. Τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές, κυρίως κοντά σε ιαματικές πηγές.
 

Μυστικό ομορφιάς
Ο άργιλος θεωρείται το πλέον κατάλληλο υλικό για την παρασκευή μασκών ομορφιάς, καθώς δεσμεύει τη θερμότητα δημιουργώντας υπεραιμία, διεγείροντας με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία του αίματος ενώ περιέχει και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά, δρώντας ενάντια στη γήρανση του δέρματος.

Πράσινο ή κόκκινο;
Ο πράσινος άργιλος καθαρίζει την επιδερμίδα σε βάθος, ενώ την αποτοξινώνει και ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος. Επίσης απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και συσφίγγει τους πόρους ενώ είναι ιδανικός για λιπαρές και μεικτές επιδερμίδες, όχι όμως και για ευαίσθητες. Κι ενώ ο πράσινος άργιλος είναι πιο δημοφιλής, δεν πρέπει να αγνοούμε και την ύπαρξη του κόκκινου, ο οποίος οφείλει το χρώμα του στα οξείδια του σιδήρου που περιέχει και ανακουφίζει την ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα δίνοντάς της παράλληλα λάμψη.

Βonus Info:

- Eίναι ιδανικός για τις λιπαρές επιδερμίδες, αφού καθαρίζει βαθιά τους πόρους, καταπολεμά τη λιπαρότητα, ενυδατώνει και συσφίγγει.
- Οι εκπληκτικές καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες του αργίλου βρίσκουν εφαρμογή ακόμα και στα μαλλιά. Tα σαμπουάν με άργιλο καθαρίζουν σε βάθος, ενώ οι μάσκες επιτρέπουν στα συστατικά της να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα της κεφαλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου