Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αυτό που χρειάζονται οι άντρες περισσότερο !!!


Του Βαγγέλη Παπουτσόπουλου
Επιστημονικού Συνεργάτη του Metro Beauty

Εάν δεν έχετε ακούσει για το «σύνδρομο του Άτλαντα» τότε νομίζω ότι θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα στις παρακάτω γραμμές.
Πρόκειται για τη χρονική συνθήκη της ζωής ενός άντρα (συνήθως γύρω στα 40) όπου πρέπει να είναι : καλός σύζυγος, καλός πατέρας,καλός γιος (για τους δικούς του γονείς), καλός και επιτυχημένος επαγγελματίας,καλός φίλος κ.τ.λ.. Μοιάζει με τον « Άτλαντα » που κρατάει στα χέρια του,τη Γη ολόκληρη. Η κατάρρευση μοιάζει πιθανή, λόγω βαρών,πόσο δε μάλλον να είναι ο ίδιος υπέρβαρος (υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών και οινοπνευματωδών ποτών), καπνιστής και η απαίτηση (η δική της ή η δική του) να τον προστάζει να είναι και καλός εραστής. Άντε τώρα να αφήσεις τη « Γη » να αιωρείται για να σταθείς στο « ύψος.. των περιστάσεων ».

Καταρχήν επιβάλλεται άμεση μείωση του σωματικού βάρους, με τον σωστό τρόπο στο σωστό χρόνο,διασφαλίζοντας συνθήκες θρέψης και καλής υγείας. Είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας, πέραν της ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών, επιδρούν και στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η απώλεια βάρους, ακόμη και σε μικρό ποσοστό μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ερωτική ζωή.

Διατροφικά τώρα, είναι σαφές ότι το άνω μοντέλο του άντρα ( ‘’Άτλαντας¨ ) -πέραν της προσπάθειας για επίτευξη ιδανικού βάρους- έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη Α : Επιδρά ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα,με αντικαρκινικές ιδιότητες. Μισό φλιτζάνι καρότα την ημέρα είναι αρκετά για την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης Α.Καλές πηγές είναι το συκώτι, γαλακτοκομικά, κρόκος αυγού, βερίκοκα και πεπόνι.
Βιταμίνη Β6 : Απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Είναι απαραίτητη στην ποσότητα των 2 mg/ημέρα, η οποία μπορεί να καλυφθεί τρώγοντας 2 μεγάλες μπανάνες. Άλλες πηγές είναι τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, κοτόπουλο, το ψάρι, το αβοκάντο, το ρύζι.
Μαγνήσιο : Αυξάνει τη γονιμότητα, ισχυροποιεί το σπέρμα. Τρώγοντας ως πρόγευμα 2 φλιτζάνια τριμμένο σιτάρι, άπαχο γάλα και μια μπανάνα,προσλαμβάνει κανείς, πάνω από το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης των 350 mg. Άλλες πηγές είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το κουάκερ, τα σκουροπράσινα λαχανικά.
Ψευδάργυρος:Αποτελεί βασικό συστατικό του οποίου η επαρκής λήψη μπορεί να εξασφαλίσει την σεξουαλική επιθυμία, την ικανότητα,την γονιμότητα. Μια μερίδα άπαχο μοσχάρι καλύπτει σχεδόν την μισή ημερήσια ανάγκη σε ψευδάργυρο. Άλλες πηγές είναι η γαλοπούλα, τα στρείδια, τα δημητριακά, οι ηλιόσποροι.

Οι φυτικές ίνες, από τεχνική άποψη δεν είναι θρεπτικό συστατικό, αφού περνούν από τον οργανισμό άπεπτες. Η λήψη τους όμως είναι δυνατόν να μειώσει την χοληστερίνη,τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς και στον έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στους διαβητικούς. Τρώγοντας 2 μήλα την ημέρα προσλαμβάνονται 6 από τα 25-30 γρ. της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Άλλες πηγές πλούσιες σε ίνες είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, οι φράουλες, τα αχλάδια και τα λαχανικά ειδικά αυτά των οποίων το κοτσάνι τρώγεται όπως στο μπρόκολο.

Όσοι λοιπόν αισθάνεστε ότι κυριεύεστε από το «σύνδρομο του Άτλαντα» έχετε 2 επιλογές: Ή εφοδιάζεστε κατάλληλα κρατώντας με στιβαρότητα τη « Γη » ή την αφήνετε να πέσει.


Παπουτσόπουλος Βαγγέλης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου