Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Παθητική Γυμναστική

Θέλεις να αδυνατίσεις και να φτιάξεις ένα σφιχτό κορμί; Έχεις όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν έχεις την αντοχή και την όρεξη να σπαταλήσεις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο; Μην ανησυχείς. Υπάρχουν προτάσεις-λύσεις για να αδυνατίσεις και να σφίξεις γρήγορα, καταβάλλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Το κόλπο λέγεται επισήμως "παθητική γυμναστική", αλλά μπορείς να το πεις και "γυμναστική για τεμπέλες".


Η παθητική γυμναστική αφορά σε εφαρμογή της ιατρικής τεχνολογίας στην οποία τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται "προκαλούν" το σώμα και τους μυς να κάνουν τις ίδιες κινήσεις που θα έκαναν και στη συμβατική άσκηση. Η διαφορά είναι ότι εδώ δεν υπάρχει κόπος.
Τα μηχανήματα της παθητικής γυμναστικής διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Αυτά της ηλεκτροθεραπείας και εκείνα της θερμοθεραπείας.

Ανάλογα με το στόχο που έχει ο καθένας μπορεί να επιλέξει μηχανήματα της μιας ομάδας ή της άλλης, ή συνδυασμό και των δύο. Πάντως, κάθε ομάδα μηχανημάτων έχει το δικό της "προσανατολισμό", στοχεύει δηλαδή σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η ηλεκτροθεραπεία στοχεύει στην μυϊκή ενδυνάμωση και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, ενώ η θερμοθεραπεία στοχεύει στην αύξηση του μεταβολισμού με την άνοδο της θερμοκρασίας, επιδιώκοντας την αύξηση του ρυθμού απώλειας βάρους.
Με την ηλεκτροθεραπεία μπορούν να γυμνάζονται ταυτοχρόνως πολλές μυϊκές ομάδες. Με συγκεκριμένες απολήξεις ηλεκτροδίων συνδέουμε τις εκφύσεις και τις καταφύσεις των μυών. Με την ίδια μέθοδο μπορούμε να γυμνάσουμε και μυϊκές ομάδες που είναι πολύ δύσκολο να γυμναστούν μέσω της κλασσικής γυμναστικής. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε μύες του προσώπου και σε αυτήν την περίπτωση η παρέμβαση έχει αισθητικά αποτελέσματα (π.χ, στις σακούλες των ματιών ή στο "διπλοσάγονο"). Επίσης από αυτή τη μέθοδο μπορούν να βοηθηθούν και γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει πρόσφατα με στόχο την ανόρθωση και σύσφιξη του στήθους.
Τα μηχανήματα θερμοθεραπείας λειτουργούν διαφορετικά και παρεμβαίνουν μέσω της τεχνητής αύξησης της θερμοκρασίας: Έχει διαπιστωθεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος κατά 1 βαθμό Κελσίου αυξάνει τον μεταβολισμό κατά περίπου 15% (αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που συνήθως αδυνατίζουμε όταν έχουμε επί μέρες πυρετό). Με αύξηση της θερμοκρασίας λοιπόν, κατά τρεις βαθμούς, αντίστοιχα ο μεταβολισμός επιταχύνεται κατά περίπου 45%. Η εν λόγω μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος τόσο τοπικού όσο και ολικού αδυνατίσματος. 

Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα των μηχανημάτων παθητικής γυμναστικής;
Τα αποτελέσματα και η διάρκεια των προγραμμάτων παθητικής γυμναστικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταοη στην οποία βρίσκεται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Παίζει ρόλο το ιατρικά του ιστορικό και το αν στο παρελθόν έχει κάνει πολλές δίαιτες, προσπαθώντας να χάσει βάρος. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες απαλλάσσονται δυσκολότερα από τα περιττά κιλά σε σύγκριση με τους άνδρες. Και βέβαια, μεγάλο ρόλο έχει και n συνέπεια στην τήρηση του προγράμματος που έχει καθορισθεί, τόσο του προγράμματος άσκησης όσο και διατροφής. 

Συντήρηση το "κλειδί" της επιτυχίας
Πρέπει οπωσδήποτε να υπογραμμιστεί ότι η προσπάθεια απόκτησης ενός ωραίου σώματος δεν ολοκληρώνεται με την απώλεια βάρους και "πόντων". Εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη, είναι η πιστή τήρηση ενός προγράμματος συντήρησης. Θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός μετά την επίτευξη του επιθυμητού στόχου φροντίζοντας να μην παρεκκλίνει από τις νεοαποκτηθείσες διατροφικές συνήθεις και παίρνοντας το απόφαση ότι η άσκηση θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Αλλιώς δυστυχώς αν αφεθεί να επιστρέψει στις παλιές συνήθειες θα δει τους κόπους του να χάνονται και τα κιλά να επιστρέφουν.
Ας το πάρουμε απόφαση όλοι μας: το λεπτό, λυγερό και καλοσχηματισμένο σώμα απαιτεί συνεχή προσπάθεια, θυσίες και πλήρη αλλαγή του τρόπου ζωής χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν επιτρέπονται οι μικρές αμαρτίες ανά διαστήματα. Αρκεί να μην γίνουν καθημερινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου