Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ελεύθερες ρίζες και Αντιοξειδωτικά

Γήρανση
Σήμερα οι επιπλοκές του σώματος και του δέρματος καθώς και οι λειτουργίες τους είναι γνωστές και τα αποτελέσματα της διατροφής και των καλλυντικών προϊόντων και οι μέθοδοι θεραπείας υπόκεινται κάτω από ακριβείς έρευνες. Η επιστήμη και η δερματολογία έχουν διανύσει μακρύ δρόμο. Η επιστημονική έρευνα μπορεί να μετρήσει τη διαδικασία γήρανσης με περισσότερη ακρίβεια και μπορεί να πει με τη μεγαλύτερη σαφήνεια πώς και γιατί γερνάμε και κυρίως πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης δέρματος και να διατηρήσουμε ένα ελκυστικό πιο νεανικό δέρμα.
Η γήρανση του δέρματος προκαλείται από τις περιβαλλοντικές αλλά και άλλες επιδράσεις όπως η περιποίηση προσώπου και ακόμη περισσότερο από τη φυσική γενετική διαδικασία γήρανσης. Μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρης γήρανσης του δέρματος είναι η υπερβολική και μη προστατευμένη έκθεση στον ήλιο, η υπερβολική χρήση των μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, οι ορμονικές ανισορροπίες, το άγχος και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν parabens (χημικά συντηρητικά) και άλλα περιττά ή επιβλαβή συστατικά.


Ελεύθερες Ρίζες
Η θεωρία ελεύθερων ριζών είναι η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία της γήρανσης και είναι στην πραγματικότητα η ρίζα πολλών σοβαρών και χρόνιων αρρωστιών. Σε κυτταρικό επίπεδο, είναι επιβλαβείς. Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα ή μόρια που χάνουν δύο από τα ηλεκτρόνιά τους. Όταν ένα μόριο ή ένα άτομο χάνει ένα από τα ηλεκτρόνιά του είναι ασταθές και θα προσπαθήσει να πάρει ένα μόριο από οποιοδήποτε αλλού στο κοντινό περιβάλλον του. Εάν μια ελεύθερη ρίζα αποκτήσει ένα ηλεκτρόνιο από το διπλανό μόριο, έπειτα, αυτό το μόριο ή το άτομο θα γίνει μια ελεύθερη ρίζα και ούτω καθεξής. Κατά συνέπεια έχουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση των μορίων που επιδιώκουν την ολοκλήρωσή τους δημιουργώντας σοβαρή βλαβη στο πέρασμά τους. Οι ελεύθερες ρίζες προέρχονται συνήθως από το οξυγόνο. Προφανώς χρειαζόμαστε το οξυγόνο για να ζήσουμε, για να “χτιστούν’ τα νέα κύτταρα, είναι μέρος του αέρα που αναπνέουμε και μας επιτρέπει, επίσης, να μεταβολίζουμε τα τρόφιμα σε μορφή ενέργειας. Όμως αυτό το ίδιο οξυγόνο γίνεται επικίνδυνο όταν χάνει ένα ηλεκτρόνιο διότι γίνεται μια ελεύθερη ρίζα.

Αντιοξειδωτικά
Ζούμε σε ένα πλούσιο σε οξυγόνο περιβάλλον, ευτυχώς η φύση έχει έναν ενσωματωμένο αμυντικό μηχανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αμυντικά συστήματα καλούνται αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν το σώμα από τη ζημία που προκαλείται από τις ασταθείς μορφές οξυγόνου. Μπορείτε να οπλιστείτε με πολλά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, και η βήτα-καροτίνη που αντλούμε από τη διατροφή μας. Το σώμα μας δημιουργεί μόνο του το αντιοξειδωτικό σύστημά του. Μερικά από αυτά είναι συστήματα ενζύμων και άλλα είναι αμινοξέα, τα οποία ελέγχουν επίσης την αντιοξειδωτική κατάσταση των κυττάρων μας. Η πλασματική μεμβράνη των κυττάρων δομείται από υψηλής συγκέντρωσης ευάλωτου υλικού επειδή είναι μια μοριακά πυκνή περιοχή.

Το πλάσμα πρέπει να παραμένει ρευστό για να λειτουργήσει κατάλληλα. Καθώς γερνάμε όμως η μεμβράνη σκληραίνει και χάνει τη ρευστότητα. Έτσι αυτή η μεμβράνη γίνεται όλο και περισσότερο άκαμπτη, οι θρεπτικές ουσίες τότε δεν μπορούν να διαπεράσουν το κύτταρο και τα άχρηστα δεν μπορούν να αποβληθούν αποτελεσματικά. Αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται και αναγκάζουν τα ένζυμά μας να επιβραδύνουν και τελικά οι διάφορες κυτταρικές λειτουργίες σε ένα υγιές νεανικό δέρμα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Οι περιοχές υποδοχής για τις ορμόνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν το κύτταρο χάνει τη ρευστότητά του και αυτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης..

Χρειαζόμαστε λοιπόν τα αντιοξειδωτικά για να "εκσκάψουμε" επάνω την ελεύθερη ρίζα προτού μπορέσει να βλάψει τα κύτταρα. Το αντιοξειδωτικό πρέπει να είναι μη τοξικό ειδάλλως αυτό θα βλάψει το δέρμα και επίσης το αντιοξειδωτικό θα φτάσει στην περιοχή όπου απαιτείται προστασία (μέσω των λιποσωμάτων). ‘Όταν παράγονται οι ελεύθερες ρίζες λόγω της έκθεσης στον ήλιο αναγκάζουν τα φωσφολιπίδια της κυτταρικής μεμβράνης να αναλυθούν στα τοξικά οξειδωμένα λίπη τα οποία τελικά παράγουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβη στο εσωτερικό του κυττάρου και του DNA..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου