Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου για ευχάριστες μυρωδιές αποδεικνύεται από την ιστορία και την πραγματικότητα. Πάντοτε οι άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο, απολαυστικό κι υποστηρικτικό οσφρητικό περιβάλλον.
 
Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς τα αρώματα θεωρούνταν εξίσου πολύτιμα με το χρυσάφι. Όμως όχι μόνο πολύτιμα, αλλά και ιερά. Αποτελούσαν σημαντικότατη προσφορά προς τους Θεούς.
 
Τα αρωματικά λουτρά στους αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους έδιναν κι έπαιρναν. Μάλιστα κάποτε αποτέλεσαν το κέντρο της κοινωνικής ζωής. Στις αραβικές χώρες το άρωμα γνώρισε την αποθέωση κι έγινε κεντρικό σημείο αναφοράς ολάκερου πολιτισμού. Στις εποχές της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού τα αρώματα (που ήταν βέβαια τότε αποκλειστικά φυσικά) ήταν η κορωνίδα της φροντίδας, του καλλωπισμού κι η υπέρτατη απόδειξη καλού γούστου ή ευγενικής καταγωγής.
Σήμερα η βιομηχανία συνθετικών αρωμάτων είναι από τις πιο ισχυρές παγκοσμίως.
  
Η ανάγκη του ανθρώπου για ευχάριστη μυρωδιά, που θρέφει τις αισθήσεις και μαζί με αυτές τη διάθεση και το νου, είναι εξίσου σημαντική με την ανάγκη του για ευχάριστη γεύση. Οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα, για να μυρίζουν ωραία. Απλά πολλές φορές στην ανάγκη τους επιλέγουν μυρωδιές αποσυνδεδεμένες από την αληθινή πηγή της απόλαυσης. Μυρωδιές, που όσο θελκτικές κι να είναι, είναι στεγνές, επίπεδες, άδειες, μόνιμα οι ίδιες, πολύ συχνά αποπνικτικές για τον άνθρωπο, που στέκεται δίπλα τους. Μυρωδιές που μοιάζουν φορεμένες, όχι που αναδύονται και ξεδιπλώνονται μέσα από το σώμα. Μυρωδιές, που όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά συνήθως βλάπτουν και μάλιστα πολύ.
  Τα βρέφη ησυχάζουν και γαληνεύουν, όταν η μητέρα τους τοποθετήσει μέσα στην κούνια μία μπλούζα της κι η μυρωδιά του συντρόφου μας δρα ως αφροδισιακό και αγχολυτικό. Ως μαλακτικό στην καρδιά μας επιδρά και η μυρωδιά μιας… σπανακόπιτας, που απλά θα μας θυμίσει τη γιαγιά μας.  Και μόνη η μυρωδιά μας έχει ήδη ησυχάσει. Μας έχει μεταφέρει σε ένα μέρος μέσα μας, όπου είναι καλά.  
Οι χαλαρωτικές  και κατευναστικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων είναι πολύ ισχυρές. 
Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιθέρια έλαια έρχονται σε επαφή με τον εγκέφαλο άμεσα. Τα αρώματα εισπνεόμενα από τη μύτη φθάνουν στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου μέσα από τα οσφρητικά νεύρα. Δεδομένου ότι το μεταιχμιακό σύστημα συνδέεται άμεσα με περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή, τη μνήμη, τα επίπεδα του άγχους και την κυκλοφορία του αίματος, το άρωμα των αιθέριων ελαίων επηρεάζει όλα αυτά τα μέρη, σε μεγάλο βαθμό. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα αιθέρια έλαια είναι ο ευκολότερος και πιο γρήγορος τρόπος για να κινητοποιήσει σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στο σώμα. Για παράδειγμα, τα έλαια από λεβάντα, τριαντάφυλλο, πορτοκάλι και γιασεμί έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα (δεδομένου ότι ρυθμίζουν τα κύματα του εγκεφάλου για να σχηματίσουν ένα ρυθμό), ενώ ο βασιλικός, η μέντα και το κάρδαμο αποφέρουν μια αυξημένη αντίδραση της ενέργειας.

Κατά την διάρκεια ενός μασαζ με αιθέρια έλαια, επειδή τα αιθέρια έλαια είναι λιποδιαλυτά, τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας επιτρέπουν στα αιθέρια έλαια να τη διαπεράσουν. (Για το λόγο αυτό οι υπέρβαροι άνθρωποι ωφελούνται ακόμη πιο άμεσα από την αρωματοθεραπεία)! 
Από την επιδερμίδα προχωρούν βαθύτερα στο δέρμα κι από εκεί στο αίμα, τη λέμφο, τα νεύρα, τους ιδρωτοποιούς αδένες, σ’ ολόκληρο το σώμα και κυρίως στο μέρος, που πάσχει.
Αυτός είναι κι ο λόγος, που από την Αρωματοθεραπεία ωφελούνται ακόμη κι οι άνθρωποι χωρίς καθόλου όσφρηση. (π.χ. από ατύχημα ή Alzheimer).  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου