Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ



Όπως το σώμα μας έχει ανάγκη από ενυδάτωση, το ίδιο συμβαίνει και με την επιδερμίδα μας. Κάποιος που θέλει να έχει μια σωστά ενυδατωμένη επιδερμίδα πρέπει να την φροντίζει καθημερινά.




Νερό και επιδερμίδα
Για να διασφαλιστούν οι ζωτικές της λειτουργίες, η επιδερμίδα έχει ανάγκη από νερό πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Μέσω της μικροκυκλοφορίας, το νερό φυσιολογικά ανεβαίνει σταδιακά στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Εφοδιασμένη με νερό και μεταλλικά στοιχεία, η επιδερμίδα λειτουργεί άριστα. Όλες οι ζωτικές της λειτουργίες διασφαλίζονται.
Όμως μερικοί παράγοντες όπως το στρες, η ρύπανση και οι κλιματικές μεταβολές μπορούν να επιταχύνουν την απομάκρυνση νερού από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Καθώς η επιδερμίδα χάνει νερό και μεταλλικά στοιχεία, ανανεώνεται με αργούς ρυθμούς, η δομή της αποδιοργανώνεται και επιτρέπει την περαιτέρω απώλεια νερού.
Στην επιφάνειά της οι γραμμές αφυδάτωσης εμφανίζονται. Πιο ευπαθής, η επιδερμίδα γίνεται εύθραυστη, τραχιά με έλλειψη άνεσης.
Η αφυδατωμένη επιδερμίδα
Η ενυδάτωση αποτελεί πρωταρχική ανάγκη της επιδερμίδας. Έτσι, όταν δεν επαρκεί προκύπτουν πολλά προβλήματα. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτη, λιγότερο ελαστική, ξεφλουδίζει πιο εύκολα και κάνει πιο εύκολα ρυτίδες. Επιπλέον, προκαλεί αίσθηση τραβήγματος, φαγούρας, κοκκινίζει και είναι πιο ευαίσθητη.
Έτσι λοιπόν, η διατήρηση της επιδερμίδας σε βέλτιστο επίπεδο ενυδάτωσης ισοδυναμεί με την προστασία της από τα πρώτα σημάδια του χρόνου.
Πρέπει να την ενισχύουμε και να φροντίζουμε ώστε να μη γίνει πολύ ευαίσθητη και επομένως ευάλωτη σε εξωτερικές επιθέσεις.
Από ένα αφυδατωμένο δέρμα, αντίθετα απ' ό,τι θα νόμιζε κανείς, δε λείπει το νερό, αλλά οι απαραίτητοι ενυδατικοί παράγοντες για τη συγκράτηση του νερού. Μάλιστα, οι εν λόγω ενυδατικοί παράγοντες εξαλείφονται κατά τη φυσιολογική διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης και ο οργανισμός δεν είναι πάντοτε σε θέση να παράγει νέους. Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να αφυδατώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου