Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Forever young


Η γήρανση της επιδερμίδας, που αρχικά εμφανίζεται με λεπτές γραμμές και σταδιακά με ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αλλοιώσεων στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Μολονότι πρόκειται για μια φυσιολογική -και επομένως αναπόφευκτη- διαδικασία, ο χρόνος έναρξής της και η ένταση των σημαδιών της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας.

Τι φταίει;
• Η υπεριώδης ακτινοβολία: Η υπερέκθεση στον ήλιο αποδεδειγμένα ευθύνεται για τα 2/3 των σημαδιών γήρανσης της επιδερμίδας, καθώς οι ακτίνες UV πυροδοτούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι τελευταίες χημικές ουσίες προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και ευθύνονται για τον εκφυλισμό της ποιότητας των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, για την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων, δυσχρωμιών, καθώς και για την απώλεια πυκνότητας της επιδερμίδας. Από την άλλη, η παραγωγή ελεύθερων ριζών αυξάνεται θεαματικά λόγω της δράσης ρύπων, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, του καπνού από το τσιγάρο, της μη ισορροπημένης διατροφής, του κακού ύπνου και του στρες. Για όλους αυτούς τους λόγους, η εξωγενής γήρανση ή φωτογήρανση θεωρείται φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής.

• Οι εκφράσεις: Χάρη σε αυτές -δηλαδή χάρη στις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις 54 μιμητικών μυών- εξωτερικεύουμε τις διαθέσεις και τα συναισθήματά μας. Στη νεανική επιδερμίδα οι κινήσεις αυτές δεν έχουν παρά στιγμιαία επίδραση, αλλά μετά τα 35 η επιδερμίδα χάνει σταδιακά την ικανότητά της να επανέρχεται στην πρότερη κατάστασή της και τότε αρχίζουν να εμφανίζονται -κυρίως στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια και τα χείλη- οι γνωστές λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες έκφρασης. Αυτά τα σημάδια γήρανσης -τα οποία πολλοί θεωρούν τεκμήρια μυογήρανσης- δεν κρύβουν άλλες βαθύτερες φθορές, αλλά κάνουν ακόμα πιο έντονα τα σημάδια της χρονολογικής γήρανσης που ακολουθεί.

• Τα γονίδια: Η επιβράδυνση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, η εξασθένηση του φυσιολογικού μηχανισμού επανόρθωσης των φθορών της και η μείωση -μετά τα 40- της παραγωγής νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης είναι γενετικώς προκαθορισμένα φαινόμενα, τα οποία είναι μη αναστρέψιμα και συνθέτουν τη λεγόμενη ενδογενή ή χρονολογική γήρανση. Χαρακτηριστικά σημάδια της είναι η απώλεια σφριγηλότητας και ελαστικότητας και η εμφάνιση βαθιών ρυτίδων.

• Οι ορμόνες: Οταν πλησιάζουμε τα 50, οι αλλαγές στην εμφάνιση και στις λειτουργίες του δέρματος γίνονται ραγδαίες. Η περιορισμένη παραγωγή λιπιδίων εξαιτίας της μειωμένης ορμονικής δραστηριότητας προκαλεί έντονα σημάδια ξηρότητας. Η επιδερμίδα λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητά της. Η επιβράδυνση των ρυθμών ανανέωσης των κυττάρων και η ακανόνιστη παραγωγή μελανίνης κάνουν την όψη της επιδερμίδας θαμπή, ωχρή και ανομοιόμορφη. Στις βαθύτερες στιβάδες, με τη δραματική μείωση της σύνθεσης ινών κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο και τη μείωση του δομικού λίπους στο υπόδερμα, το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας καταρρέει. Η πυκνότητα της επιδερμίδας χάνεται και λόγω βαρύτητας αλλοιώνεται το οβάλ του προσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου