Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Eπηρεάζει έντονα την εξωτερική μας εμφάνιση, κατά συνέπεια και τη διάθεσή μας. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να «στιγματίσει» τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μας, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, αφήνοντας πίσω της αντιαισθητικές ουλές και σημάδια. Ο λόγος για την ακμή, η οποία ταλαιπωρεί όχι μόνο εφήβους, αλλά και ενηλίκους.
Όλοι ακούγοντας τη λέξη «ακμή» φέρνουμε αυτόματα στο μυαλό μας την ίδια εικόνα: ένα πρόσωπο γεμάτο σπυράκια. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτή η πάθηση γιατί περί παθήσεως πρόκειται διακρίνεται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους. Κατ αρχάς, μπορεί να είναι φλεγμονώδης ή μη, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι φλεγμονή. Όσον αφορά τις βλάβες που προκαλεί:


Στη μη φλεγμονώδη ακμή παρατηρούνται φαγέσωροι, ανοιχτοί ή κλειστοί, σε λευκό ή μαύρο χρώμα (τα λεγόμενα «μαύρα στίγματα»). Στη φλεγμονώδη μπορεί να δημιουργηθούν βλατίδες, δηλαδή μικρά κοκκινωπά σπυράκια, και φλυκταινίδια, σπυράκια με πύον. Μεγαλύτερες και πιο επώδυνες φλεγμονώδεις βλάβες είναι τα οζίδια και οι κύστεις, που μπορεί να παραμείνουν στην επιδερμίδα για αρκετές εβδομάδες. Οι δύο τελευταίες είναι αυτές που αφήνουν, συνήθως, κηλίδες και ατροφικές ή υπερτροφικές ουλές. Οι τύποι της ακμής ποικίλλουν σε παθογένεια και σοβαρότητα. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:
Η επιφανειακή,Η φαγεσωρική,Η ακμή των μικρών παιδιών,Η προεμμηνορυσιακή,Η βλατιδοφλυκταινώδης,Η κυστική,Η ανδρογονογενετική,Το πυόδερμα του προσώπου,Η Gram-αρνητική θυλακίτιδα,Η κεραυνοβόλος,Η ακμή ενήλικων γυναικών κ.ά.
Πού οφείλεται
«Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή της, λέει η κ. Μουλοπούλου-Καρακίτσου, οι συνήθεις ύποπτοι όμως είναι: Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος από ορμονικές μεταβολές. Η υπερβολική παραγωγή κερατίνης από τα επιδερμιδικά κύτταρα, που σχηματίζει ένα σκληρό υλικό στην επιφάνεια του δέρματος. Το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P. Acnes), που αποικίζει τον πόρο του σμηγματογόνου αδένα και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία τοπικώς φλεγμονής. Κι ακόμη: *Η κληρονομικότητα Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους Η χρήση λιπαρών καλλυντικών Το στρες κ.ά.
Αντιμετωπίστε την
Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα: Τι κάνετε όταν εμφανιστούν τα πρώτα σπυράκια στην επιδερμίδα σας ή σε αυτήν του παιδιού σας; Σίγουρα δεν αδιαφορείτε. Η ακμή απαιτεί έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση προκειμένου να μην υποτροπιάσει και να μην αφήσει ουλές. Επιπλέον, «αν δεν γίνουν προσπάθειες να θεραπευτεί ή αν δεν επιλεγεί η σωστή θεραπεία, η ακμή μπορεί να επιμένει για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια
Έγκυρη αντιμετώπιση σημαίνει να καταφύγετε σε κάποιο , δερματολογικό κέντρο , ακόμη κι αν θεωρείτε ότι το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Μπορεί να είναι δυσάρεστη η θέα ενός προσώπου με σπυράκια, ωστόσο η ακμή είναι νόσος, όχι απλώς κοσμητικό πρόβλημα,και χρειάζεται  βοήθεια από ειδικό.
Θα αφήσει σημάδια;
Αν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά, συνήθως αφήνει ελάχιστα έως και καθόλου σημάδια. Αν βέβαια αφήσει τελικά τα «ίχνη» της, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες οι οποίες μπορούν να τα εξαλείψουν ή να τα μετριάσουν. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό, αφότου θεραπευτεί η ακμή.
Όπως και να έχει, σας περιμένουμε στα Metro Beauty, προκειμένου να θεραπεύσουμε τόσο την ακμή σας, όσο και τα πιθανά σημαδια που έχει αφήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου